20 Nisan 2011 Çarşamba

Servo Motorun PLC ile Kontrolü

servo motorların plc ile kontrolü
SERVO MOTORLARIN PLC İLE KONTROLÜ
3.1. Servo Motorun PLC ile Kontrolü İçin Programın Yazılması
3.1.1. PLC ile Servo Sürücüsü Arasındaki Bağlantı
Bu faaliyette CX-Programmer Ver.5.0 yazılım programı ile Omron SYSMAC CJ1GCPL44S tipi PLC cihazının bilgisayar (PC) ile bağlantısı, programlanması, programının yazılması, programın okunması, komutları kullanarak çeşitli örnekler yapılacaktır.
Yapılan programın uygulanabilmesi için PC ile PLC arasında bağlantı yapmak gerekir. Bağlantı için Şekil 3.1 ile gösterilen RS-232 kablo kullanılır. Ayrıca PLC ile servo motor sürücü arasında haberleşme kablosu (RS-485) ile bağlantı yapmak gerekir. Bu bağlantıları yaptıktan sonra kullanacağımız PLC ‘nin yazılım programı yüklenir.
servo motorların plc ile kontrolü servo motorların plc ile kontrolü servo motorların plc ile kontrolü
Şekil 3.2: PLC Program yazılımının yüklenmesi
Program yüklendikten sonra program çalıştırılmak istendiğinde Resim 3.2’deki sıralama takip edilerek program çalıştırılır. Program açıldığında ise Resim 3.3 penceresi açılacaktır.
servo motorların plc ile kontrolü servo motorların plc ile kontrolü
Resim 3.3 program penceresinde “File” dosyasından yeni’yi seçiniz veya sembolünü tıklayınız.Ekrana gelen menüden CPU tipi seçilir ve settigs tıklanır.(Resim 3.5)Bu sürücünün tipi Resim 3.6 menüsünden, sürücünün haberleşme protokolü Resim 3.7 menüden seçilir.En son olarak sürücünün bağlantı portu ve veri hızı Resim 3.8 menüsünden seçilir. Artık proje
yazılmaya hazır hale gelmiştir. Karşımıza aktif haldeki menü çıkacaktır.Burada projede kullanılacak elemanlar seçilerek proje hazırlanır.
servo motorların plc ile kontrolü
Şekil 3.4: Program penceresinden yeni dosyanın seçilmesi Resin 3.7: Servo sürücünün haberleşme tipinin seçilmesi
servo motorların plc ile kontrolü servo motorların plc ile kontrolü servo motorların plc ile kontrolü servo motorların plc ile kontrolü servo motorların plc ile kontrolü servo motorların plc ile kontrolü
Resim 3.10’dan projede kullanılan kontaklar seçilir ve ne amaçla kullanıldığı yazılabilir. Sırasıyla kontaklar ve elemanlar yerleştirilerek proje tamamlanır.
servo motorların plc ile kontrolü servo motorların plc ile kontrolü
3.1.2. Ayarlanan Zaman Süresince İleri-Geri Çalıştırma
Bir programın çalıştırıla bilmesi için programlama dilleri kullanılır. Bunlar 1-Ladder (merdiven) programlama, 2-Komut Liste Programlama (STL), 3-Foksiyon Blok Diyagram Programlama (FBD)’dir. Bu diller PLC Programlama teknikleri modülünde anlatıldığı için burada anlatılmayacaktır.
Ayarlanan zaman süresince ileri –geri çalışma devresi ladder diyagramışeklinde program yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder